Stomatitis i husdjur

AddThis Sharing ButtonShare till FacebookFacebookFacebookShare till TwittertwittertwitterShare till PinterestPinterestPinterestShare till MoreadDthismore10

En av de mest frustrerande orala sjukdomarna som ses hos hundar och särskilt katter är en som kallas stomatit. Stomatit definieras som en inflammation i strukturerna i munhålan inklusive tandkött, kinder, gom och ofta hals. Hos massor av patienter börjar detta hända runt tänderna, men kan så småningom spridas för att involvera alla områden i munnen.

Även om bakterier kan vara involverade som inledande faktorer, är det exakta skälet till att stomatit inträffar. Det antas att en överaktiv immunverkan av immunsystemet mot antigener eller vävnader i munhålan kan vara involverad. Denna överaktiva immunåtgärd kommer att leda till symtom på inflammation och rodnad, sår, sikling och dålig lukt. I dåligt påverkade husdjur kan förmågan att äta och dricka äventyras. Diagnos misstänks vanligtvis från direkt visuell undersökning; Biopsi av de drabbade vävnaderna i munnen behövs emellertid för en avgörande diagnos.

Även om ultraljudsrengöring och extraktion av sjuka tänder, förutom antibiotika, kan vara till hjälp, behandlar dessa fortfarande inte den underliggande orsaken till stomatit i de flesta fall. I massor av triggers kan immunsuppressiva mediciner med mediciner såsom prednison och guldsalter behövas. Andra mediciner inklusive azatioprin och cyklosporin kan också behövas i många allvarligare fall. Munntvätt, inklusive klorihexidinflusher, kan också vara värdefulla för att lugna ulcererade och inflammerade vävnader. Prognosen för botemedel av stomatit är verkligen bevakad; Men med aggressiv medicinsk och ofta kirurgisk behandling kan de flesta husdjur leda normala liv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post