Cat Behaviorist Mikel Delgado svarar på May’s Frågor

Förra månaden lanserade vi vår nya “Ask Cat Behavioist med Mikel Delgado” -segmentet. En gång i månaden lägger vi upp en pekare för dig att lägga upp dina frågor för Mikel. Hon kommer att svara så många av dem som han kan varje månad, och jag kommer att publicera hennes svar i ett efterföljande inlägg.

Mikel är en certifierad kattbeteendespecialist på Feline Minds, som tillhandahåller konsultationer på plats för kattvaktare, skyddsrum och husdjursrelaterade företag i San Francisco Bay Area och avlägsna konsultationer runt om i världen. Hon avslutar för närvarande sin doktorsexamen i psykologi på UC Berkeley, där hon studerar djurbeteende och mänskliga petrelationer.

Sömnberövade kattvaktare

Jag blir sömnberövad! Min Kat vill ha min uppmärksamhet under natten, yowling och trycka på mig. Kan stänga dörren men hon gillar inte stängd dörr. Hon vägrar att spela vid sänggåendet för att tröttna ut henne..Jag behöver min sömn! (Patricia leblanc)

Kära Mikel,
Jag adopterade 5 års kullkamrater Bo & Ellie förra sommaren (dagar efter att ha sagt adjö till min 19 -åriga evi). Deras pappa, som tog upp dem tillsammans från 6 veckor med massor av kärlek, skickades utomlands och de var i desperat behov av ett hem tillsammans, så i de flyttade.
Problemet är den praxis som kära Bobo har att meowing någonsin så högt utanför min sovrumsdörr varje morgon och börjar omkring 05:30. Jag har blivit sömnberövad eftersom de flyttade in. Tyvärr borde jag hålla mitt sovrumsdörr stängd eftersom jag är allergisk mot katter. Jag älskar katter, har alltid haft katter, kommer alltid att ha katter, men jag måste sova i ett “rent rum” för att undvika attacker av allergi-inducerad astma. Dessa kattungar sov alltid på sin pappas säng, så att vara stängd ur sovrummet nu borde få dem att känna sig ledsna, ensamma, förlorade, förvirrade. Jag hoppades att de bara skulle vänja sig till det nya normala, men ingenting har förändrats på 9 månader. Jag lämnar massor av mat ute innan jag lägger mig, och det finns vanligtvis några kvar på morgonen, så det handlar om uppmärksamhet, inte mat. Jag ger dem en lång leksession på natten för att tröttna dem. Öronproppar faller ut på morgonen. Jag försökte bara bortse från det och stanna i sängen, veta att om jag stod upp när meowing började så var jag bara cementerande den här dåliga praxis – men han kommer inte att sluta meowing (jag väntade 90 minuter en gång!) Och så småningom gör jag så småningom gör jag Måste stå upp för dagen – så naturligtvis har han lärt sig att om han fortsätter Meowing kommer mamma att stå upp. Uppenbarligen är de 1/2 siamesiska (och 1/2 Maine Coon), så det kan diskutera en del av vokalvolymen. Hjälp! Jag är såååå sömnig. tack! (Karin Moore)

Mikel:

Patricia och Karin,

Dina klagomål är tillräckligt lika för att jag kommer att adressera dem tillsammans. Katter som vaknar upp sina människor mitt på natten är en av de vanligaste orsakerna till att jag har fått hjälp. Sömnbrist tar sin avgift, på vårt välbefinnande och på vår relation med våra katter!

Detta beteende upprätthålls vanligtvis av några orsaker, de väsentliga är att katten får ut något av den och att de inte är sömniga när vi är – och så de behöver en “schemaläggskift.” I vissa fall kompliceras situationen av det faktum att det har skett en förändring (till exempel med Karins kattungar, där de var vana att sova på sängen) eller en bostadssituation eller katt som inte tillåter katterna att separeras från människor på natten.

Så att sova genom natten: Det första steget är att hålla katten mycket mer aktiv under dagen, och för vissa katter innebär detta mycket mer än bara en leksession vid sänggåendet. Matpussel, fågelmatare fästa vid ett fönster och vertikalt utrymme kan uppmuntra mycket mer aktivitet under dagen. Åtminstone en eller två dagliga leksessioner med interaktiva leksaker hjälper.

Patricia, jag var inte säker på om Kat bara är utmanande att leka med på natten – så det kan finnas en speciell leksak som du reserverar för en nattspel, eller så kanske du vill flytta ditt utfodringsschema så att hon spelar först, sedan får en måltid. Många människor matar sina katter först när de kommer hem från jobbet, och det kan vara utmanande att få katter att spela när de nyligen har haft en måltid – precis som vi inte gillar att träna med en full mage!

Mat kan också få katter mycket mer på ditt schema. Jag rekommenderar måltidsmatning (eller någon variation därav) så att din katt har träning och dagens största måltid strax före din sänggåendet. Det kommer att göra dem mycket mer benägna att träna för natten. Om du inte vill matta foder, välj eventuellt och välj när din katt har mat fritt tillgängligt och plockar upp sina skålar tidigt på kvällen så att de är hungriga vid sänggåendet.

Nu är det när saker blir lite snygga. För att verkligen stoppa detta beteende måste du bortse från det konsekvent. Om du ger efter efter 5, 10 eller ännu värre, 90 minuter, har du bara belönat uthålligheten. Nu är det sant, Karin, att du vid någon tidpunkt måste gå ur sängen. Varför inte använda Clicker -träning och belöna din katt för att gå på abborre när du lämnar sovrummet – klicka bara när han har avgjort ennullnull

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post